Jiří Stabla, majitel sítě konopných lékáren a provozovatel facebookových stránek veganskerecepty.cz

Kolik čistě veganských Vánoc jste spolu s přítelkyní už oslavil?

Letos to budou už šesté veganské Vánoce. Když jsem poprvé slavil Štědrý den bez masa, byl jsem vegetarián a přiznávám se, že to bylo nevšední a velmi kouzelný pocit. Pocit, že jsme zachránili kapra, který nyní někde plave o vánočních svátcích taky se svou rodinou byl skvělý. Možná to pro některé zní srandovně, ale pro mě to bylo něco k zamyšlení a vedlo ještě k větší radosti z vánoční atmosféry, která právě probíhala. Myslím, že kdybysme měli 3 přání za zlatou rybku, kterou jsme právě nechali žít, tak by se splnila.. A když tak nyní přemýšlím, tak následující rok byl velmi úspěšný v rozvoji našeho společného podnikání s naší dnes už světovou značkou Carun. Takže jsme zachránili „zlatou rybku“ a ona nám na opátku přání splnila.

Jak je prožíváte?

Většinou den začnu mixováním muziky, která je trochu klidnější, než obvykle hraju na párty. Myslím si, že hudba by o vánočních svátcích neměla chybět nikde. Koledy u nás nahradil deep-house s pohodovým příběhem a kreativní energii. Během Vánoc s přítelkyní Hankou pracujeme na osvětě veganství. Snažíme se toto téma nenásilně nastínit veřejnosti přes sociální média a blogy. Pokud nejsme na Ibize, ale v Česku, tak jsme s rodinou a užíváme si relax a společně připravujeme věci k večeři. Po večeři obvykle hraju v nějakém klubu, a tak se vydávám dát lidem dárek v podobě muziky a tance. Jsme hodně vytížená dvojce kreativních lidí nejen přes svátky a tak se ten den můžete vždy konečně pořádně odreagovat a oslavovat.

Co si vaříte?

Hanka, která nyní spravuje naši skupinu veganskerecepty.cz na Facebooku, má stále nové recepty a nápady na veganské speciality, takže máme každý rok něco jiného.

Pokud chceme chuť pravých českých Vánoc, u nás volíme zelňačku s uzeným tempehem a na druhé tofu s mořskými řasami a speciálním kořením. Kdo si chce pohrát, tofu se s řasou obalí a může vytvarovat do podoby rybky. Dneska už se dá i ve velkých supermarketech koupit speciální veganské řízečky, kterou už jsou opravdu dobré. Samozřejmě děláme klasický bramborový salát s domácí sójovou majonézou, bez toho by nebyly Vánoce! Dopřáváme si i cukroví všeho druhu jak veganské tak v raw verzi.

Také se musím zmínit, že připravuji s kamarádem nový koncept veganského koření. Málo kdo ví, že ne všechno koření je opravdu vegan. Chci, aby lidé poznali pravou kvalitu koření, která bude v nejvyšším standartu chutě pro vegany a bez glutamátu. Nebude se jednat jen o obyčejné koření, pracujeme možná s tím nejpovolanějším týmem v Evropě, který s kořením pracuje. Jsem vyučený kuchař a tohle mi u veganství v ČR chybělo.

A jaký je vás oblíbený recept? Dáte nám na něj tip?

Ano. Recept na naši oblíbenou zmiňovanou zelňačku najdete ZDE.

Autor: Apetit.cz / Eva Dvořáková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *