Konopiště – Od konopí je už jen krůček ke Konopišti. A právě tato rostlina, konopí, která má neuvěřitelnou léčivou sílu a ve středověku se využívala při výrobě provazů, oděvů, papíru nebo zbraní, dala zámku jméno.

Převážná část návštěvníků zná zámek Konopiště jako poslední sídlo dědice trůnu rakousko-uherského Františka Ferdinanda d’Este. Jen málokdo ale přesně ví, proč se tak zámek jmenuje.

„Traduje se, že konopí rostlo přímo na kopci, kde stojí nyní zámek,“ uvedla jeho kastelánka Marie Krejčová, které se nápad, vrátit po několika staletích konopí opět na Konopiště, zamlouval.

„Je to symbolické. Konopí se vrátilo opět na Konopiště,“ míní Marie Krejčová.

Proto ochotně svolila, aby ve věži Žofie, do které lze po točitých schodech vystoupat přímo ze spodního nádvoří, vznikl netypický obchůdek s výrobky z konopí. Obavy, že by si mohli lidé Konopiště spojovat s drogami, nemá.

„Myslím si, že je všude natolik prezentované o jaké výrobky se jedná, že to nikoho ani nenapadne. Zatím jsem se nesetkala s obavami návštěvníků, že se na zámku drogy prodávají,“ uvedla kastelánka.

Jiří Stabla, který s nápadem vrátit na Konopiště původce jeho jména přišel, přivítal ve svém konopném království první zákazníky v dubnu. Od té doby se ve věži vystřídala celá řada nejen tuzemských, ale i cizojazyčných turistů.

„Byl jsem aktivní hokejista a zajímal jsem se o alternativní medicínu, která by mi pomohla být ve formě. Takže jsem se dostal ke konopí a od té doby se o něj, jako o farmaceutickou surovinu zajímám,“ vysvětlil Stabla.

Autor: Martina Křečková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *