Začít obchodovat v konopném světě nebyla vůbec legrace. Ano, je pravda, že po těch letech mě zahřeje vidět tvrdou práci našeho skvělého týmu, která vyčnívá okolo. Nicméně mě stále tíží otázka, jestli je konopí hlavní a jediné téma, které mám zastupovat ve světě médií a obchodu. Otázky, které se mi honí hlavou nejčastěji, jsou: proč jsem se vyučil kuchařem a proč mě to pořád táhne ke studiu jídla, veganství a přírodní filozofii? Mám se snad věnovat stravě, která je základem lidského bytí, podrobněji? Proč už více než deset let provozuji na FB skupinu veganskerecepty.cz a proč jsou kolem mě stále více otázky, které směřují k problémům s gastrointestinálním systémem člověka? Zkrátka indicie a odpovědi, že mám lidem vyrábět kvalitní jídlo, jsou všude okolo mě a musím se této oblasti věnovat více. Cítím to. Před dvěma lety jsem se konečně rozhodl a pustil se do nového projektu s týmem odborníků na chutě, koření a gastronomii. Vznikla značka Veganek, která od svého základu myslí na všechny, kteří si zaslouží péči, takže nejen na lidi, ale i na zvířata a přírodu.

Zkušenosti z Konopné lékárny, fazole, které nechutnají, to byl motor k dalším projektům.

Tím, že jsme jako první u nás začali prodávat k jídlu konopná semínka loupaná a dodávali tím lidem pro tělo kvalitní zdroj nenasycených mastných kyselin, zajížděli jsme mnohdy v osobních konfrontacích se zákazníky do jejich životů. Téměř vždy jsme se v konverzaci dostali až do lednice k potravinám, které konzumují, a postupně ke stravovacím návykům celé rodiny. Všem je jasné, že lidé chtějí kvalitní produkty a ne každý si je může dovolit nebo tuší, co vlastně “kvalitní produkt” je. Je to smutné, ale moderní doba to umožňuje. Vyvolení vítězí a ti méně šťastní zůstanou ve stereotypech, které jsou třeba jedinou možností v jejich životech. Asi každý obchodník si čas od času řekne, že chce mít produkt pro všechny a když říkám pro všechny, tak tím myslím kromě novorozenců doslova “něco, co chtějí a potřebují všichni”. Začnou vás napadat věci jako rohlíky, ty ale jedí lidé, kterým nevadí lepek. Vegani rohlík nesnědí, protože se neslučuje s jejich životním stylem. Začnete myslet na prací prášky, ale když jste ekologií poznamenaní lidé, tak víte, že většina z nich znečišťuje podzemní vody. Pracích prášků, které jsou šetrné k životnímu prostředí, je málo a pokud už existují, tak jsou velmi drahé, takže nejsou dostupné všem. Pak si jednoho dne otevřete knihu o různých kulturách ve společnosti a vidíte, že lidé jedí nejraději polévky a připravují si zeleninové a masové vývary od nepaměti. Napadne vás, že to je ten produkt, který jste hledali: kvalitní zeleninový vývar pro všechny. Pár dnů na to mi přiletěla z ČR návštěva, kamarád, který není vegan, a když jsem uvařil fazole, tak mi řekl, že je to jídlo bez chuti. A tím příběh Veganek začíná. Mnoho lidí mi řeklo, že by se rádi vzdali masa, ale že nemohou kvuli chuti a vůni. A tak jsem začal hledat možnosti, jak přelstít chuťové buňky člověka a dodat tradiční české chutě pokrmům z rostlinných složek. Pořád jsem si opakoval: kdyby se mi to povedlo a dostal bych chutě, které brání lidem k přechodu na bezmasou stravu, tak bych zvítězil. Budu mít něco opravdu důležitého pro všechny. Pokud mohou dnes lidé kontrolovat vesmírné lety, mohou kontrolovat i chutě a světe div se, měl jsem pravdu.

Co je chuť? Opravdu je nemožné získávat chuť masných a mléčných výrobků pouze z rostlin?

Když nebudu zajíždět do odborného pracoviště, které zkoumá chutě a jejich původ, tak aspoň jemně naznačím, že chuť pokrmů lze díky tepelnému působení vést do určitého chuťového profilu. Osobně mě nejvíce zaujalo, že chuť živočišného produktu můžeme nahradit přírodním rostlinným zdrojem a dokonce tak kvalitně, že to ani největší kuchař odborník není schopen rozeznat. Pokud pochopíte základní principy tzv. Maillardovy reakce, budete schopni za pomoci rostlinných bílkovin a aminokyselin, které se spojí s cukrem, získat tepelnou reakcí vaši oblíbenou chuť. Je jedno, jestli je bílkovina z masa nebo rostlin, výsledek je stejný, jen z rostlinné bílkoviny bude produkt o něco dražší. Prostě si chutě vytuníte na míru, to mě naučil společník Radek. Ten pracuje s kořením více než 20 let a dostat například chuť masa a mléčných výrobků z rostlin je pro něj brnkačka. Byl to pro mě nový vjem a možnost, jak si splnit sen a mít produkt pro všechny. Takže pokud se ptáte, jestli dokážeme dnes udělat chuť pravé svíčkové nebo toho slavného kuřete z grilu obchodního řetězce Tesco z rostlin, tak vám musím odpovědět, že ano. Vím, že to bude některým znít jako sci-fi, ale je to tak. I terpeny (vonné látky) se dají vychytat, a tak vůně a chutě lze namontovat podobně, jako když skládáte puzzle, ovšem v potravinářském světě se čeká někdy i roky, než se to povede a vy dodáte do skládačky poslední díl. Mnoho lidí tedy zaznamenalo, že už dva roky hovořím o startu Veganek Spices (naše nová společnost). Trvalo nám delší dobu, než jsme naše produkty a chutě podrobili veřejnému mínění, počkali na výsledky a stálo to za to. Dnes si mohou lidé dát zeleninový vývar, který jim dokáže, že moderní technologie a praxe umí divy. Jako člověk, který se vyučil v oboru kuchař, ocením i fakt, že naše vývary lze použít jako základ do omáček, dresinků a salátů. Na strákách www.veganek.eu naleznete první hotové produkty a další budou přibývat.

Co je naše cesta a kde vidíme cíl?

Jsem rád a děkuji všem, že jste mi pomohli dostat se na další důležitý obchodní model, a tím je vyrábět moderní, veganské produkty, které chutnají i “neveganům” a jsou kvalitní. Máme v plánu vytvořit širokou škálu veganského jídla a přísad do něj, které budou milovat ti, kdo Veganek produkty ochutnají. Opravdu nechci, aby to vypadalo, že jsme se zaměřili pouze na vegany. Naopak, chtěli jsme ukázat všem, že nemusíme zabít zvíře kvůli chuti a zatěžovat tak naše vnitřní prostředí nebezpečným tukem a mnohdy antibiotiky nebo dalšími neřestmi, které dnes v mase podle průzkumů nalézáme. Vývary, které nyní nabízíme na našich stránkách www.veganek.eu jsou z kvalitních bylinek a zeleniny. Jak s oblibou říkám: díky extraktorům a moderní době můžeme dosáhnout chutí, které v běžných domácích podmínkách jen tak nevytvoříte a zjistíte to hned, když poprvé ochutnáte pokrm obohacený Vegankem. Ať už jste sportovci, pracujete v kanceláři nebo nemáte čas na dlouhé vaření, Veganek vývary vás zaručeně dostanou a oblíbíte si je. Jsou zatím ve čtyřech profilech. Přál bych vám cítit tu nádhernou vůni, když naše chráněná dílna ručně balí koření a vývary. Je to nezapomenutelný zážitek. Co mě na tom baví nejvíce? Moment, když zákazníci poprvé ochutnají vývar Veganek Premium. Ten výraz nikdy nezapomenu 🙂


V co doufám?

Věřím, že naše produkty budou končit nejen v domácnostech, ale že i velké gastro provozovny a restaurace budou našimi častými klienty, protože pouhou čajovou lžičkou vývaru Veganek dokážou okamžitě získat výrazné zeleninové chutě pro připravovaný pokrm a zákazníci to ocení. Máme pro ně gastro balení na vyžádání. Naše produkty jsou chuťově pestré a silné, takže bude potřeba i méně kořenit a tím se ušetří. Také Veganek směsi na guláš nebo kari si zákazník užije. Hledal jsem hledal, až jsem našel, a budu rád, když mi napíšete, co ve vás vývary a naše další produkty vyvolávají. Budeme dělat různé soutěže na instagramu https://www.instagram.com/veganek_koreni/ a facebooku https://www.facebook.com/veganskereceptycz/. Dobrou chuť, přátelé, a ještě jednou všem děkuji za podporu. Vím, že se od mé profese hudebníka čeká hlavně hudba, ale na cestě, kterou jsem se vydal v gastronomii, beru úkol a výzvu vážně, přesně tak, jako beru vážně hudbu a osvětu konopí. Práce se mi stala koníčkem, budu i nadále pro své klienty zařazovat lásku a kvalitu. To je pravidlo, které jsem našel na cestě ke globálnímu úspěchu, když se po světě neslo zprvu mé jméno, které bylo spojováno s aktivistickým programem a nástupem konopí zpět do společnosti. Věřím, že Veganek produkty brzy najdete u vašich obchodníků a pokud ne, tak si je můžete kromě internetu koupit i v Konopné lékárně.