Když jsem chodil na první stupeň základní školy, rád jsem si kreslil jakési stromy a na větve psal slova. Pamatuju si to jako dnes, někde bych možná i našel sešity a památníky, které byly stromovou alejí mých myšlenek. Ani nevím, proč jsem to tehdy jako dítě dělal, ale připadalo mi, že se tím bavím a zároveň nemusím poslouchat učitelku. Měl jsem to na základce těžké. Matka mě od mládí vedla k procvičování mozku různými způsoby. V pěti letech jsem uměl vyjmenovat snad všechna hlavní města světa a do první třídy jsem šel vybavený psaním a čtením. Pamatuju si, že jsem nesměl jíst bonbony a vlastně nic, kde byl obsažený cukr. Jen pro zajímavost a motivaci rodičům musím říct, že bych si nedovolil vzít od dětí bonbony, které na narozeniny nosívaly spolužákům, protože to podle mámy nebylo zdravé a neprospívalo to mozku. Někteří se mi smáli, ale mně to nevadilo. Máma mě učila pracovat s mozkem a jeho kapacitou, motivovala mě slovy – ty jednou něco dokážeš, ale abys to dokázal, musíš myslet a prokrvovat mozek – a dávala mi luštit osmisměrky. Chtěl jsem jí vždy vyjít vstříc, protože mě motivovala už tím, že jako jedna z mála uměla na počítači a navíc v době, kdy lidé nevěděli, co to počítač je a nebo ho znali jen z vyprávění. Pracovala na výpočetním středisku ve společnosti Tesla a následně se stala celní deklarantkou, takže knihy, které znala nazpamět‘, byly referencí, že mozek využívá skvěle. Pořád si něco psala a psala, aby na to nezapomněla. Dělal jsem to po ní. Když jsem za několik let začal fungovat v psaní textů pro firmy, začal jsem si zároveň psát na A4 poznatky, které mě napadly. Vždy jsem se ráno divil, na co vše jsem z minulého dne zapomněl. Dělal jsem to všelijak amatérsky a ono to tak nějak fungovalo. Když mě napadla nějaká citace, tak jsem si ji napsal na papír a následně ji doplnil do předpřipraveného textu. Vždy mě to bavilo a byla to obrovská pomoc. Před pár lety jsem ale narazil na knihu Tonyho Buzana, která mě okouzlila, protože byla o profesionálním vytváření myšlenkových map a já tak dostal nástroj, pomocí kterého jsem začal systematicky měnit povědomí o konopí. Mapy jsem začal využívat reálně před novináři, obchodníky, zákazníky a všichni vždy koukali, co že to používám za systém větvení a inteligentní prezentaci.

Pro představu:

Mozek funguje ve dvou hemisférách a když je zapojíte a promítnete mu něco, co si už nepamatuje, opět si vzpomene. To mě na mozku baví nejvíce. Schválně si to vyzkoušejte! Napište si deset vět na papír a příští den, až se probudíte, se podívejte, na co vše jste zapomněli. Osobně si myslím, že budete velice překvapeni. Tony Buzan nejen, že ve své knize skvěle vyprávěl o myšlenkových mapách, ale také vytvořil program iMind Map, pomocí kterého můžete jednoduše v počítači, tabletu nebo telefonu kdykoliv vytvořit myšlenkovou mapu a já tomu propadl. Vytvořil jsem tisíce myšlenkových map. Nyní sice používám více programů, které najdete na konci článku v tipech, ale program, který vytvořil Tony Buzan mě naučil business a komunikaci tak, aby byla hrou. Můžete se naučit složitá slova, nechat se vést pomocí svých myšlenek a vždy doplnit další a další větev. Můžete plánovat v posteli, ve vaně nebo na lavičce v parku. Můžete naplánovat chod firmy, ale i pracovní úkoly a škrtat si každý úkol, který je dodělaný.

Plánování dne:

Prostě je to boží. Dnes existují knihy i myšlenkové mapy pro děti a já už jsem mnohokrát koupil kamarádům, kteří mají malé děti, takovou knihu jako pozornost. Když jsou děti odmala vedeny k tomu, aby s mozkem pracovaly, tak vám to vrátí, to mi věřte. Mozek je jako houba, která nasává. Pokud i vy budete ve svém životě pracovat s myšlenkovými mapami, získáte odměnu, kterou jste ani nečekali. Můžu vám slíbit, že se vám otevře nová dimenze komunikace, při které budete přinejmenším vypadat jako někdo, kdo má zájem komunikovat sofistikovaně a vaše podnikání a komunikace se rozrostou o nové možnosti. Pokud nemáte chytrý telefon ani počítač, vemte si kus papíru a vyzkoušejte si mapy udělat podle sebe. Dokonce i Canva dnes umožňuje zdarma vytvářet mapy. Pamatujte, že nejlepší bude, když budete mít na větvi jedno slovo a to budete rozvádět do detailu. Jeden skvělý analytický chemik mi vždy říká – Jiří ty jsi antrax, ty mi vždy vše musíš popsat až na mínus patnáctou, haha. Podobně jako pan Buzan i já si myslím, že pokud začnete používat myšlenkové mapy, probudí ve vás génia.

Vyzkoušejte to nyní, vemte si papír a tužku, nebo si stáhněte aplikaci a začněte si hrát se svými myšlenkami. Přeji příjemnou zábavu ve světě myšlenek a imaginárních představ, které si zapisujete, aby neuletěly v informačním kontejneru.

 

Foto: Martin Čiháček