Když jsem začal pracovat se svou vnitřní energií, mnohdy jsem experimentoval v kuchyni. To, proč jsem se stal veganem, už víte. Co ale snídám a že byly i dny, kdy jsem nejedl třeba měsíc a inspiroval se vitariány po celém světě, to by vás mohlo zajímat.

Jako mladý jsem studoval Einsteina a celkem mě bavila jeho slova, že těch nejlepších výsledků dosáhneme v transu, nebo že ty nejlepší nápady nás napadnou v tramvaji a třeba i na wc. Později jsem podobné fráze slyšel od Nikoly Tesly a rozhodl se to vyzkoušet. Zkoušel jsem se několikrát dostat do psychického transu tím, že jsem nejedl. Možná se budete divit, ale bylo to mé nejlepší životní období, bylo to tzv. “prozření” a spojení se s energií života, která může mít podobu lásky, štěstí, duševní plnosti, kreativity, říkejte tomu, jak chcete, někdo a něco mě zkrátka vedlo. Něčí neviditelná ruka byla v těch chvílích se mnou a táhla mě za lepším životem. Vydržel jsem nejíst nejdéle měsíc, stačila mi voda a pár tahů z konopí. Nějaké imaginární obrazy se mi ukazovaly, co přesně mám udělat nebo kudy mám jít. Mnohdy jsem se toho bál, protože to bylo nové a tajemné, ale ukázalo se, že jdu správně a není se čeho bát. Když jsme s Hankou tehdy vybudovali obchodní říši, která už ve světě znamenala pojem, věděli jsme, že máme mnoho povinností a náš dopad na společnost je obrovský. Museli jsme se vzdělávat stále více, abychom někomu nechtíc neublížili. Četli jsme a nikam nechodili, zhruba na rok jsem opustil djing a prostě jsme si připadali jako na vysoké škole života. Byli jsme učenci starého Egypta nebo spíše Řecka, kteří dostali za úkol pochopit lidskou rasu a vnitřní prostředí člověka. Možná to bude přehnané, ale byli jsme ti nejnamotivovanější lidé s chutí změnit svět k lepšímu. To jsme cítili a je pravda, že jsme svět k lepšímu alespoň o trochu přiblížili.

Věděli jste, že strava je to hlavní, co nás pohání, ale také, že strava není jen hmotná podstata? Z čeho vyrostl strom, který nejí, nebo co je to prána? Tyto otázky nás motivovaly a tížily. Oba jsme experimentovali s jídlem, každý jsme měli svou vlastní stravu a nikdy jsme nevyžadovali, abychom jedli výhradně to, co jí ten druhý. Půsty způsobovaly také to, že jsme se museli naučit v tomto období i tolerovat jeden druhého a zbytečně se neprovokovat vůněmi. Hanka byla v tomhle skvělá. Když věděla, že držím půst, jedla jen ořechy, aby mě nevykolejila a já se netřepal hlady. V tomto byla silnější než já. Dnes jsem opět ve fázi, že uvažuji, zda se ponořit na měsíc do hladovění, nebo chcete-li něžněji do půstu. Ovšem tento stav ve vás utlumí dravost a nyní chci být dravý, tak to ještě promyslím. Ale láká mě to. Pamatujte, že co zde píšu, není návod, jak začít hladovět, a pokud se tak rozhodnete, nejdříve se nad tím hodiny zamyslete a proberte to s někým, kdo tím prošel. Tento stav není dieta, abyste shodili nějaká kila do plavek, je to stav pro kontrolu mysli a výzkumu vašeho ducha. Nepodceňujte půst! Teď vám ale ukážu, jak snídám, když se snídat rozhodnu. Taky bych chtěl říct, že když jdu ráno v šest na bazén, tak nesnídám a po hodině plavání si dávám protein a banán.

Věřím, že právě start do nového dne je důležité promyslet. Když snídám, připravuji si pohankovou kaši s konopným semínkem.

Osobně si dávám na snídani pohankovou kaši a jsem přesvědčený, že lidé za pár let pochopí, proč se k této pseudoobilovině vrátit. Říkalo se jí “potravina chudých”, ale když se zamyslíme, tak kdo jsou ti chudí?

Pohankovou kaši si připravíte jednoduše. Nasypete kaši do misky, zalijete ji horkou vodou a promícháte. Necháte 3 minuty odstát. Může být něco jednoduššího? Vše je připraveno k hodnotné, bezlepkové snídani. Protože mi chutná sladší varianta, tak si do ní občas přidávám březový cukr nebo kokosový sirup. Téměř vždy si kvůli omega 3 a omega 9 dám do kaše lžíci konopného semínka loupaného. Lidé na celém světě konzumují pohanku i ve slané variantě.

Půl hodiny před jídlem a půl hodiny po jídle nepiju žádné tekutiny, abych nenarušil trávící šťávy externí tekutinou.

Taky jsem nedávno přestal pít kávu, kterou jsem na snídani miloval. Cítil jsem, že mě moc nakopávala a nemohl jsem se díky ní soustředit na detail. Pleť nebyla fresh a to se mi nelíbí. A je pravda, že mě ovlivnila i citace: Věděli jste, že jedno jablko na snídani vás nakopne více než jeden šálek kávy? 🙂

Osobně si myslím, že lepek je ve stravě nesmysl a snažím se mu vyvarovat. Podle mě není zdravý a jsme na něj alergičtí všichni.

O snídaních bych mohl vykládat hodiny a věřím, že vy sami víte nejlépe, jaké ovoce a zelenina vám chutná a jaké otázky napsat do Googlu, abyste dostali odpovědi. I já to dělám. Nicméně níže rozepíšu, co většinou snídám, když to není jen pohanka s raw kakaem.

Avokádo
Olivy a asparagus (chřest)
Artyčoky
Jablka a hrušky
Banány
Zelenina / Zelenina listová
Pokud mléko tak rýžové nebo mandlové
Voda čistá
Oříšky
Konopné semínko

Tofu je skvělé na tofíčka. Rozdrolíme přírodní tofu s černou solí, špetkou kari a cibulky zpěněné na panenském olivovém oleji. Vše na pánvi jemně osmažíme a prohřejeme. Někdo doporučuje černou sůl dávat až na konec. Vhodná je také červená cibulka v základu.

Ještě zmíním, že jsem četl všechny knihy o Scottu Jurekovi (nejlepší ultramaratonec všech dob). Je pro mě obrovskou inspirací, co lidská mysl a tělo dokáže. Scott je král v běhu a vždy bude jako Caballo Blanco legendou vytrvalých běžců. Sám se snažím denně, když to jde, běhat půlmaraton (bože, to je pocit svobody). Rád bych vám zde Scottovy recepty vypsal, ale neudělám to, doporučím raději, ať si tohoto člověka trochu nastudujete sami. Mohu vám jen říct, že byste se podle něj mohli zastavit u chia semínek.

Paul Benhaim byl dalším mým učitelem zdravého života a jídla.

Pokud chcete nějakou zajímavost na konec kapitoly, mohlo by vás zajímat, že Hippokrates doporučoval ráno i večer nefiltrovaný jablečný ocet s vodou. To jen mezi řečí, protože na něj nechci zapomínat.

Takže začínejte den pocitově. Pokud nemáte hlad, tak to asi něco znamená a když jíte, tak jezte s rozumem. Představte si, co vše denně dáte do své krve, která v nás koordinuje celou podstatu. Toto nepodceňujte. Jezte zdravě, posune vás to. Vím jistě, že strava může být lékem na opravdu ošklivé nemoci!

#pust #vegan #snidane
foto: Martin Čiháček, www.konopne-lekarny.cz