Termín veganství je dnes jedním z nejvyhledávanějších dotazů týkajících se zdravého životního stylu a stravy.

Mnoho světových vědců se shoduje, že právě veganství může pomoci lidem s vážnými nemocemi, jako jsou například rakovina, oslabená imunita, autismus, ekzémy, lupénka, cukrovka a mnoho dalších dnes moderních onemocnění.

Celková filozofie veganství je založená na čistě přírodní neživočišné stravě, která člověku dodává energii, posiluje jeho imunitu, ale chrání také naši přírodu, a co je nejdůležitější, bezmocná zvířata. Pokud se zamyslíme a položíme si otázku „Má silnější chránit slabšího?“, mnoho z vás určitě odpoví – ANO, proto je veganství, ať už z vědeckého nebo z filozofického hlediska, pro společnost jako celek správnou volbou.

Existují dochované zápisy a citáty o tom, že nejvýznamnější lidé v naší historii, díky kterým dnes svítíme, jezdíme v automobilech, telefonujeme, byli vegetariáni a hlásali světu důležitost vegetariánství pro rozvoj inteligence člověka.

  • „Nic nebude lidskému zdraví prospěšnější a nic nezvýší šance na zachování života na Zemi více než přechod na vegetariánskou stravu.“ Albert Einstein

    Pokud budeme pátrat po vzniku slova veganství, zjistíme, že je to slovo moderní, jež vzniklo v polovině minulého století a které kromě masa odsuzuje jakoukoliv živočišnou stravu, kosmetické výrobky s obsahem živočišných látek, zvířecí oděvy a produkty, které se podílí na utrpení zvířat. Nemůžeme tedy zcela přesně říci, jestli Albert Einstein, Alva Edison nebo Nikola Tesla byli opravdoví vegani nebo pouze vegetariáni, ale z morálního hlediska se domníváme, že zastávali právě veganský způsob života.

    Světová zdravotnická organizace vybízí společnost k tomu, aby omezila živočišnou stravu. Živočišná strava se v lidském těle rozkládá mnohem déle než strava rostlinná a doslova hnije několik let ve střevech, a tak následný celkový proces látkové přeměny ovlivňuje i krevní řečiště. Jsme to, co jíme? Pokud strava ovlivňuje životně důležité funkce, není důležité tuto základní lidskou potřebu studovat?

    Pomůžeme vám s recepty jídel, které milujete!

    Hippokrates, otec medicíny, hlásal: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“

     

    Veganské recepty, které jsme pro vás připravili, byly sestaveny tak, abyste snadno pochopili jejich přípravu a smysl.

    Jsme tým vědeckých pracovníků, gastronomů, filozofů a nadšenců, kteří se rozhodli důrazně zakročit proti nesmyslnému zabíjení zvířat, která, tak jako lidé, mají centrální nervovou soustavu, jež jim umožňuje snášet bolest a utrpení. Stejně tak jsou schopná prožívat radost, těšit se ze života a dávat nám lásku!

    Co zaseji, to sklidím! Pomozte společně s námi společnosti, planetě Zemi a zvířatům.

    Pokud vás zajímá, kdo jsme, tak naše další projekty naleznete níže v odkazech.

    Za tým veganskýchreceptů.cz

    Jiří Stabla

    https://www.facebook.com/veganskereceptycz